Віктор Марсельський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Віктор Марсельський
Народився3 століття
Верхній Єгипет, Єгипет
Помер290
Марсель, Франція
·обезголовлення
КраїнаСтародавній Рим
Діяльністьвійськовослужбовець
Знання мовлатина
Конфесіяправослав'я

Віктор Марсельський (Віктор Массилійський, лат. Victor Massiliensis; ? — помер 303 або 304 року, Марсель) — християнський мученик, що постраждав за часів гонінь Максиміана. Шанується в лику святих у католиків, в лику мучеників — у православних. День пам'яті 21 липня.

Згідно з «Gesta symbolica» Віктор був римським офіцером, що служив в Марселі (в іншій літературі його відносять до Фіванського легіону). Після того, як публічно відмовився брати участь в язичницьких жертвопринесеннях, був схоплений і доставлений до імператора Максиміана, який кинув норовливого воїна у в'язницю (де Віктор навернув до християнства трьох інших римлян — Лонгіна, Олександра і Феліціяна) і катував. Віктору запропонували покласти пахощі до ідола Юпітера, але Віктор гидливо штовхнув його ногою, після чого його було страчено, поклавши між млинових жорен.

Сучасні історики церкви вважають, що історія про Віктора-солдата повністю вигадані; вона навіяна палеохристиянською доктриною про церкви як про «воїнство Христове» (лат. militia Christi).

Рецепція і шанування

[ред. | ред. код]

На початку V століття на місці мученицької смерті Віктора в Марселі єпископ Іоанн Касіян заснував монастир, пізніше перетворений в абатство Сен-Віктор. Потім шанування Віктора Марсельського поширилося по всій Європі. У VI столітті про шанування Віктора згадують Венанцій Фортунат і Григорій Турський. Рабан Мавр (IX століття) вважав Віктора єпископом Марселя. У XII столітті, крім марсельського абатства святого Віктора, популярність набуло також абатство в передмісті Парижа, де процвітали науки і мистецтва (див. Адам Сен-Вікторський, Гуго Сен-Вікторський). Мощі Віктора, що зберігалися в паризькому абатстві, були спалені під час французької революції (як і саме абатство).

Святий Віктор — небесний покровитель Таллінна. Життя і мучеництво Віктора зображені на вівтарі талліннської церкви святого Миколи XV столітті (нині музей і концертний зал).

9 березня 2017 року рішенням Священного Синоду Російської Православної Церкви ім'я мученика Віктора Марсельського було внесено в календар православної церкви, що означає загальноцерковну канонізацію.[1]

Атрибути в іконографії

[ред. | ред. код]

Святий Віктор зображується як озброєний римський солдат з млиновими жорнами або млином в руці; також перекидає статую Юпітера; також страчуваний за допомогою жорен і т. п. Найдавніше зображення — статуя XIII століття з церкви святого Лаврентія в Женеві.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. В месяцеслов Русской Православной Церкви включены имена древних святых, подвизавшихся в западных странах / Новости / Патриархия.ru. Архів оригіналу за 10 березня 2017. Процитовано 14 вересня 2020.

Література

[ред. | ред. код]
  • Зайцев Д. В. Віктор, мч. Марсельський // Православна енциклопедія. Т. 8. М. 2004, с. 426-428.